Joost vertelt: ‘Veiligheid waarborgen is enorm belangrijk’

 

Tijdens zijn opleiding op de Koninklijke Militaire Academie in Breda kwam Joost van Kempen voor het eerst in contact met paarden. De indruk die paarden op hem maakten, is door de jaren heen alleen maar groter geworden. Zo groot, dat Joost besloot om de opleiding tot coach met Paard als Spiegel te volgen.

‘Ik werk als Officier Logistiek bij de Koninklijke Landmacht. Toen ik de militaire opleiding volgde, kon je bij een manege rijles nemen. De paarden lieten een diepe indruk bij mij achter: sierlijk, statig, groot(s) en sterk. Dat heeft ertoe geleid dat ik nu samen met mijn gezin twee KWPN-merries heb: Julia en Cacharel. Geweldig om voor deze dieren te mogen zorgen!’

PTSS en militairen

Co-coaches Cacharel en Julia

‘Tot vorig jaar volgde ik altijd lessen bij een manege of bij iemand thuis, maar ik moest daar door omstandigheden mee stoppen. Toen mijn vriendin mij wees op een artikel over militairen met een posttraumatische-stressstoornis (PTSS) en een eventuele behandeling daarvan met de inzet van paarden, was ik razend benieuwd naar deze vorm van coaching. Ik kwam al snel bij HorSense uit. Deze opleiding bood mij een geweldige uitdaging: op een bijzondere manier (toch) met paarden werken, mezelf ontwikkelen en zo mogelijk andere mensen helpen.’

Beter luisteren, betere gesprekken

‘Ik heb nu zeven cursusdagen achter de rug, en heb enorm veel geleerd. Zowel privé als op mijn werk luister ik op een andere manier naar gesprekken (wat is eigenlijk het verhaal achter datgene wat gezegd wordt?), en voer zelf gesprekken ook anders. Voorbeelden hiervan zijn het stellen van open vragen, reflecteren en (non-)verbaal laten merken dat je de ander volgt in zijn of haar verhaal. Het is een hele uitdaging een goed gesprek te voeren met je coachee, het gedrag van de paarden op te merken en, één van de belangrijkste aspecten, de veiligheid te bewaken. Niet alleen van de coachee en mijzelf, maar ook die van de paarden.’

Veiligheid waarborgen tijdens een sessie vind ik één van de belangrijkste aspecten

Provocatief coachen

‘Ik zoek nog naar mijn persoonlijke ‘coachstijl’. Ik ben een rasoptimist en laat dit ook terugkomen in een gesprek met de coachee. Niet kijken naar de dingen die moeilijk zijn of fout gaan, maar juist datgene benadrukken wat allemaal wel goed gaat en dit ‘uitbuiten’. Oftewel: wat maakt dat een coachee dingen goed doet, en hoe kan hij of zij dit verder toepassen in het leven. Misschien dat provocatief coachen wel mijn stijl wordt…?’

→ Provocatief coachen is doorbraken creëren; doormiddel van omgekeerde psychologie, warme humor en uitdaging beweeg je coachees tot inzichten en ander gedrag. Het is een intuïtieve, speelse en vooral liefdevolle manier van mensen begeleiden. Veel mensen denken bij het woord “provocatief” dat je alleen maar provoceert. Echter, het is de golfbeweging van meebewegen met de coachee en juist het prikkelen van de coachee die erg sterk werkt. 

Een uitdagende toekomst

‘Daarom wil ik me doorontwikkelen in het provocatief en systemisch coachen. Dit zijn naar mijn idee coachstijlen die in de wereld waarin ik werk passen. Vooral systemisch coachen biedt goede mogelijkheden om te kijken naar wat er speelt binnen een team en hoe hier mee om te gaan. Ik heb nog niet het gevoel dat ik (als zelfstandige) een praktijk op wil zetten maar ik wil wel graag collega’s gaan helpen. Ik zie het dan ook als een enorme uitdaging om teams te coachen met het paard als co-coach, om ze zo te ondersteunen hun doelen te behalen!’

 

Joost van Kempen (44) woont samen met zijn vriendin en twee kinderen in de Achterhoek. Joost werkt als Officier Logistiek bij de Koninklijke Landmacht en volgt de opleiding Excellent Coach in Diepenheim. Hij studeert in mei 2020 af als coach met Paard als Spiegel.