Omdenken – hoe doe je dat?
Onlangs ben ik naar de theatervoorstelling “Zoals verwacht, loopt alles anders” geweest van Berthold Gunster van Omdenken.
In een hele zaal vol mensen (voornamelijk dames). Hij zette ons lekker op scherp door een aantal vragen te stellen waarbij we moesten gaan staan of blijven zitten.
Zoals: Ben jij ook iemand die graag wil dat de overige familieleden de afwasmachine inpakken?Maar dan wel zoals jij dat wilt?
Geweldig wat een eyeopeners komen er dan langs. Naast dat het grappig en leuk was, heb ik ook nog iets geleerd over hoe je naar problemen kunt kijken.
De techniek van omdenken bestaat uit maar 2 stappen:
1. De eerste stap is dat je van je probleem een feit maakt. Je haalt wat-er-zou-moeten-zijn van het probleem af en houdt wat-er-is, over.
2. Stap 2 is het creëren van nieuwe mogelijkheden op basis van de bestaande feiten. Wat je doet is picking up the pieces, de scherven bijeen vegen, de feiten in ogenschouw nemen en onderzoeken wat je daar mee kunt doen. Deze fase is de transformatie van feit naar mogelijkheid. Van wat-is naar wat-zou-kunnen.
Nou, hoe simpel kan het zijn!
En hij had ook een voorbeeld: Een huisarts in Watford City, North Dakota kreeg een klein meisje als patiente. Ze leed aan heftige angst voor monsters. Hij luisterde serieus naar haar verhaal en schreef haar vervolgens een spray voor. Op de flacon plakte hij een officieel ogende sticker met daarop “Monster spray”.
De handleiding op de flacon vermelde verder: ‘spray around the room at night before bed, repeat if necessary’.
Blij nam het meisje de flacon in ontvangst. Binnen enkele weken was haar angst verdwenen.
Toch vergt het oefening om mee te kunnen bewegen en je problemen als feit te gaan zien die je om kunt zetten naar een mogelijkheid.
Maar het is zeker niet onmogelijk.
