Kleine stapjes maken samen een grote stap
Hoe begin jij het nieuwe jaar? Hoe maak je het niet te groot voor jezelf?
De kop is eraf, het nieuwe jaar is begonnen. En heb jij dan ook voornemens? Om er na verloop van tijd achter te komen dat je ze toch niet helemaal na kan komen? In de afgelopen periode heb ik het boek gelezen van Raynor Win: Landlijnen. Daarin beschrijft de schrijfster over haar wandeltocht door Schotland en Engeland. Dit is een groot voorbeeld van hoe een hele grote stap, het überhaupt uitvoeren van deze wandeling met hun specifieke fysieke belemmeringen, tot het steeds verder uitbreiden van de stappen naar een epische wandeling. Het is gelukt met groot resultaat!
Wat is ervoor nodig om stappen te kunnen zetten naar een resultaat? Ik heb gemerkt dat die vraag heel verschillend wordt ingevuld. Hoe komt het toch dat veel mensen het nieuwe jaar ingaan met goede voornemens en dat die in verloop van tijd mislukken? Waarschijnlijk omdat we graag willen dat de veranderingen per direct ook gerealiseerd zijn. Dat we teleurgesteld raken als het niet meteen lukt, of als we, naar ons idee, niet snel genoeg resultaat zien van onze inspanningen. Het gevolg?
Teleurstelling, ‘zie je wel, ik kan het niet’-gevoelens en frustratie.
Kleine stapjes
Maar er zijn vele methoden die ons helpen grote stappen of kleine stapjes te nemen. Neem bijvoorbeeld Kaizen, een methode uit Japan om in kleine stapjes grote veranderingen te maken. Bij Kaizen gaat het om kleine, comfortabele of plezierige stappen zetten op weg naar verbetering. Door juist hele kleine stapjes te zetten, wordt je weerstand tegen de verandering kleiner en krijg je er zelfs steeds meer plezier in. Als kwaliteitsadviseur maar ook als coach weet ik hoe belangrijk het is om doelen in stukjes te hakken. En het mooie is dat je hiermee ook je eigen brein traint. Want bij grote doelen schiet automatisch je brein in de weerstand tegen de verandering. En door die kleine stapjes te nemen omzeil je dat effect. Robert Maurer legt dit verder uit in zijn boek ‘De kunst van Kaizen’.
Naast je brein voor de gek houden, gaat het ook over doorzettingsvermogen. Om weer even terug te komen op het boek “Landlijnen”, daar gaat het zeer zeker over doorzettingsvermogen. Doorbijten om door de pijn heen te lopen, om barre omstandigheden te kunnen doorstaan. En steeds weer het doel voor ogen hebben en houden, wat de power geeft om door te gaan.
Focus
En dat laatste is focus. Als ik met mijn paarden werk zie ik dat fenomeen vaak. Ze hebben focus als het gaat om eten, om veiligheid en sociale omgang. Ze hebben ondanks die focus een open blik naar de omgeving. In één van mijn coachsessies zag de coachee hoe onverstoorbaar de paarden aan het eten waren en ineens zegt ze; zo mag ik het ook doen, gewoon focus houden op mijn doel, wat er ook om mij heen gebeurt!
Om je doel te kunnen bereiken is het dus belangrijk om te starten met kleine overzichtelijke en simpele stappen waar je vooral ook plezier in hebt en succesjes behaalt. Daardoor ontstaat het doorzettingsvermogen en de focus om het resultaat te willen bereiken.
Veel succes, plezier en gezondheid in 2023!