Workshop Kalmerende signalen deel 1
Toen ik hoorde van Rachaël Draaisma en dat zij onderzoek had gedaan naar Kalmerende signalen bij paarden, dacht ik in eerste instantie; ach, dat weet ik wel. Ik heb al zolang eigen paarden, hun signalen ken ik nu wel. Ik kwam met Rachaël in gesprek en ik raakte zo onder de indruk van haar verhaal en haar onderzoek naar paarden, dat ik het niet kon laten om anderen daar ook mee kennis te laten maken. En zo hebben we Rachaël gevraagd bij ons haar kennis te delen. Inmiddels is ze al vaker bij ons geweest en iedere keer als ik haar weer hoor, leer ik weer iets nieuws.
Naast haar bevlogen manier van spreken en haar enorme kennis over de paarden, heeft Rachaël ook een bijzondere kijk op de omgang met paarden. Hoe je de paarden dingen kunt leren bijvoorbeeld. Ik heb zelf een warme band met Rachaël ontwikkelt omdat zij als mens ook zo bijzonder is.
Rachaël is onderzoeker, auteur van het boek ‘Language Signs and Calming Signals of Horses’ en internationaal spreker over kalmerende signalen bij paarden.
Op 23-3-2024 zal Rachaël weer hier in Diepenheim zijn om de basiskennis van de signalen die paarden geven, ons te leren zien en te begrijpen.
Als je coacht met inzet van paarden is het eigenlijk een must om je kennis te vergroten op het gebied van paardengedrag. Want wist je dat kalmerende signalen bij paarden onderdeel maken van het harmonisatiegedrag van paarden?
Deze dag helpt je de lichamelijke signalen die paarden geven ten opzichte van hun omgeving, te leren kennen en betekenis te geven. Deze signalen zijn vanzelfsprekend als paarden met elkaar omgaan en communiceren, maar zijn soms zo subtiel dat mensen ze niet altijd opmerken. We kunnen door te snappen wat de paarden aan signalen geven een beter welzijn voor de paarden realiseren. We leren tevens om zelf kalmerende signalen te maken waarmee we spanning bij de paarden kunnen reduceren. Rachaël zal door middel van foto’s en films, maar vooral het oefenen met de kudde van HorSense Oost, ons leren in real life hoe dat in zijn werk gaat. Ook gaan we met elkaar oefenen om te snappen hoe paarden doen wat ze doen.
LET OP: VOL=VOL – Doordat wij optimale aandacht willen bieden aan iedere deelnemer en het belangrijk vinden dat iedereen kan oefenen, is er een beperkt aantal plekken beschikbaar.