Hoe kies ik een opleiding?

Door: Frans 

Er komt steeds meer aandacht voor geaccrediteerde opleidingen tot coach met behulp van paard(en) als co-coach(ees). Niet iedereen volgt een dergelijke opleiding om zijn of haar carrière een boost te geven of tot een hoger level te tillen – de meeste mensen hebben affiniteit met paarden, ontwikkeling en begeleiding van mensen, en willen hier meer over te weten komen. Gaandeweg de opleiding komen cursisten erachter wat de opleiding voor hun ontwikkeling tot coach met paard als co-coach betekent.

 

Wij van HorSense krijgen geregeld e-mails van geïnteresseerden die willen weten waarom onze opleidingen van opleidingen bij andere bureaus verschillen: er zijn zoveel verschillende organisaties die ‘iets met paardencoaching’ aanbieden, hoe zie je dan nog door de bomen het bos? Ik denk niet dat het vergelijken van opleidingen de beste strategie is – is dat niet een beetje appels met peren vergelijken? Ik heb er eens over nagedacht en kwam op mijn suggesties om de opleiding, het cursusprogramma en visie te vinden die het beste bij jou past:

1. Weet wat je wil

Voordat je aan een opleiding of cursus wil beginnen, vraag jezelf dan eerst af waar je precies naar op zoek bent. Probeer zo eerlijk mogelijk te zijn: wat is jouw motivatie en wat drijft jou om een opleiding tot coach m.b.v. paarden te doen? Wil je zo snel mogelijk leren hoe je een coachsessie in de basis leidt? Of wil je eerst uitgebreid de tijd nemen jezelf te ontwikkelen en vervolgens te leren hoe jij als coach kunt werken? Wil je meer te weten komen over  Coaching is niet zomaar een vaardigheid die je kunt leren, maar een kunst met meerdere lagen die alle aspecten van je leven kan beïnvloeden.

 

2. Check de achtergrond van je docenten

Als je weet wat je in een opleiding belangrijk vindt, ga dan na wat de achtergrond van de docenten van de opleiding is. Welke opleidingen hebben zij gedaan? Hoe ontwikkelen zij zich? Het coachvak blijft zich ontwikkelen en dagelijks worden nieuwe inzichten gedeeld. Doet jouw docent hier actief aan mee? Een goede docent blijf zelf ook altijd een goede student!

 

3. Is er een ‘klik’?

Ontmoet de docenten van je opleiding voordat je aan de opleiding begint. Zo kun je bijvoorbeeld je laten coachen door docenten van verschillende opleiders, tipt Aline Uitham op Facebook. Als dit niet mogelijk is, kijk dan of je een film, interview(s) of artikel(en) van je docent(en) kunt vinden. Een docent kan goed opgeleid zijn, maar misschien spreekt zijn of haar taal jou niet aan. Het gaat hierbij niet per sé om het wel of niet ‘leuk vinden’ van deze docent, maar meer of zijn of haar stijl bij jou past.

 

“Wees zo eerlijk mogelijk: wat is je motivatie, wat drijft jou?”

 

4. Wees realistisch

Opleidingen komen in alle soorten en maten: sommige zijn heel intensief en duren een aantal weken, andere duren een aantal jaar en weer andere vinden gedurende een korte periode plaats in het buitenland. Waar je ook voor kiest, neem de tijd om jouw eigen mogelijkheden te overzien. Als je elke keer na een opleidingsdag of coachingsessie uitgeput bent en ruime tijd nodig hebt om bij te komen, zul je minder van de opleiding kunnen genieten als je deze erg intensief is. Weet dat een goede opleiding altijd bepaalde processen op gang brengt. Maak ook ruimte om deze processen plaats te laten vinden.

 

5. Volg je gevoel

Je kunt nog zoveel nadenken, maar laat je gevoel ook spreken. Gebruik je verstand zoveel als mogelijk maar laat je gedachten op een gegeven moment ook gaan. Luister naar wat je voelt. Er is nooit één goed antwoord. Uiteindelijk haal je uit je proces wat je erin investeert. Coaching zal hopelijk lang in je leven blijven, en het volgen van een opleiding is de eerste stap van jouw weg als coach.

 

 

 

word paardencoach