Blog van Jeannet: De goede vraag of de juiste vraag?

In onze coachopleiding hoor ik regelmatig van deelnemers; ‘ik weet geen goede vragen te stellen’, ‘ik val stil’, ‘wat moet ik nu doen?’, wanneer zij iemand aan het coachen zijn.

Tja, dat is de vraag: wat je moet doen als coach op het moment wanneer je zelf niet meer goed weet wat je moet vragen. Of als er even niets te zeggen of te vragen is.

Dan is het dat! Even niets.

Niets zeggen of vragen kan heel verhelderend zijn. De stilte om je heen voelen, geen druk voelen zowel bij jezelf als bij de coachee. En zoals Ruud Knapen (2020) zo mooi in zijn boek beschrijft:

‘de toegevoegde waarde van een coach wordt pas echt duidelijk wanneer hij/zij werkelijk in staat is om teruggetrokken, maar innerlijk volledig aanwezig te zijn bij wat zich afspeelt bij de coachee (en in ons geval bij het paard). Wanneer je jezelf toestaat niet meer te willen oplossen, dan ontstaat aan de rand van het niet – helpen de meest waardevolle interventies en oplossingen. Zij gaan namelijk voorbij aan wat de coach persoonlijk weet.’

Mooi, vind je niet?

Als coach moet je dit wel kunnen aanvoelen of dit kan of niet. Want soms zijn er situaties waarin het juist wel belangrijk is een goede vraag te stellen op het juiste moment. Wellicht zit je tegen een doorbraak van inzicht aan. En dan blijft het ook de kunst om niet dat inzicht te willen gaan invullen. Als coach heb je de vaardigheid om hier op een integere en intense manier mee om te gaan.

En wanneer kunnen we dan zeggen of een van die prachtige, ontregelende, diepe of verrassende vragen ook de juiste vraag is? Het antwoord daarop kan alleen maar gegeven worden door het effect van de vraag op de coachee te evalueren. En dat kun je dus nooit van tevoren weten (Brenninkmeijer & Voogd, 2019).

De kunst als coach is om de vragen zo te stellen dat de coachee een helder zicht krijgt op zijn of haar overtuigingen, gedrag en acties. De oplossing van het probleem ligt dan vaak al in zijn of haar eigen antwoorden besloten. Coach-vragen stellen zorgt voor maximale draagkracht en minimale weerstand bij de coachee.

 

  1. Brenninkmeijer, J., Voogd, M. (2019). De juiste vraag. De kunst van het vragen stellen in coachende gesprekken. Amsterdam: Uitgeverij Boom.
  2. Knapen, R. (2020). Coachen met paarden. De wijsheid van de kudde. Amsterdam: Uitgeverij Boom.