Blog van Frans: de hunkering

Iedereen streeft het ultieme geluksgevoel na. De meeste mensen ervaren zo’n gevoel op slechts enkele momenten. De voortdurende zoektocht naar geluk vraagt van ons veel energie. Alles en iedereen is voortdurend in beweging. Afstemmen op de voortdurende verandering, in een razendsnelle digitale wereld, lijkt nauwelijks meer mogelijk. Het is daarom dat mensen terugkeren naar hun basis en hunkeren naar de verstilling. Hiermee probeert men het geluk in zichzelf te vinden – de omgeving is schijnbaar ongrijpbaar.

Een ingrijpende gebeurtenis of ervaring maakt dat we onszelf de ‘zijnsvraag’ stellen en op zoek gaan naar antwoorden.

Centraal thema 

In mijn coaching- en begeleidingssessies is de innerlijke persoonlijke zoektocht vaak een centraal thema. Dit wordt beschreven vanuit hetgeen men niet meer wil waardoor het duidelijk is wat men wel zou willen. De herontdekking van wie men in de kern is en daaraan gekoppeld wat men diep in het hart wil, lijkt soms een schokkende ervaring. Wat maakt dat we dit zover laten komen? En hoe is het mogelijk dat we zelf de regie over ons geluk verliezen en we opnieuw de zoektocht naar geluk willen aangaan?

Hoe meer je er naar streeft om geluk te ervaren, des te minder zal het je lukken.”

Aldus Berthold Gunster in zijn boek Ja maar, wat als alles lukt?

 

Geluk als verslaving?

Het streven naar geluk kunnen we volgens Berthold Gunster maar het beste opgeven. Eigenlijk – bedacht ik- is het het hetzelfde als het jezelf verplichten om spontaan te zijn. Dat is een tegengestelde opdracht. En door die opdracht is het onmogelijk om spontaan te zijn. Misschien is het streven naar geluk misschien wel een soort verslaving, het vormt immers de basis voor veel verslavingen. Gokken om het geluk te vinden, drinken om even gelukkig te zijn, crack gebruiken voor dat ultieme geluksmoment. Maar daarna volgt onvermijdelijk een diep dal.

Een man werkte om veel geld te verdienen, zodat hij een groter huis kon kopen. Dan zou hij gelukkig zijn. Om vervolgens nooit in zijn grote huis te kunnen zijn, omdat hij moest werken om zijn huis te kunnen betalen.

Balans

Hoe vinden we de harmonie in onszelf met onze omgeving?  Kunnen we antwoorden vinden in onze als harmonieus geordende samenlevingsvorm of blijft de hunkering naar het ultieme geluk een belangrijke drijfveer? Antwoorden op vragen als deze bieden ruimte voor reflectie. En een uitdaging: de zoektocht naar geluk stopzetten en beginnen met léven!

Martin Seligman, de grondlegger van het begrip aangeleerde hulpeloosheid, schrijft:

“de eerste stap op weg naar het bereiken van geluk is het stoppen met het zoeken er naar”.