Praktijkoefening voor coaches: grondbinden

Grenzen stellen, voor jezelf opkomen, aandacht opeisen, duidelijk zijn… zomaar een greep uit de thema’s die voorbijkomen op een opleidingsdag van Excellent Coach bij HorSense. Het is voor de coach de uitdaging om zulke thema’s goed te begeleiden, want de confrontatie kan voor een coachee snel en hard zijn. Het bedenken van een oplossing voor een coachvraag is nog niet eens de moeilijkheid. Juist het toepassen vergt veel energie. Daarom reik ik hier tijdens de opleiding verschillende oefeningen voor aan, die coaches direct in kunnen zetten. De volgende oefening is er zo een, en heet ‘Grondbinden’.

Setting

De oefening doe je in de wei of in de paddock, waar het paard staat. Bij de start van deze oefening geef je als coach het paard met halster en touw door aan de coachee. Hierdoor kan de coachee onmiddellijk aan de slag. Wil je de uitdaging groter maken? Laat dan het paard door de coachee ophalen.

Uitdaging

Je start de oefening met een verhaaltje waardoor de coachee het idee krijgt dat de oefening vrij eenvoudig is.

Wanneer ik een rit maak met mijn paard dan laat ik hem galopperen. De zon op ons en de wind op mij zorgt ervoor dat ik een droge mond krijg. Ik stop dan even om iets te drinken. Ik moet mijn paard ergens aan vastmaken en ik bind hem vast aan de grond. Met anderer woorden: ik laat het touw op de grond vallen en het paard moet met het hoofd in de lucht blijven staan.

Vervolgens plaatst de coachee het paard met halster en touw in de wei of paddock. Als coach neem je voldoende afstand tot het paard en de coachee.

Uitvoering

De coachee zorgt ervoor dat het hoofd van het paard in de lucht is. Het touw ligt op de grond, zodat er contact is tussen het paard en de grond. Daarna stapt de coachee rond het paard. Hij bepaalt zelf de afstand en hoeveel keer hij rond het paard stapt. Doordat hij even uit het gezichtsveld van het paard komt moet het contact duidelijk en sterk zijn. De coachee zal waarschijnlijk, om voor zichzelf op te komen, meerdere keren het hoofd van het paard omhoog moeten brengen. Let op wanneer iemand aangemoedigd moet worden.

Terugkoppeling

Bespreek de oefening na, met aandacht voor wat het gedrag van het paard met de coachee deed, en hoe de coachee eventueel gedrag kan aanpassen om met de thema’s aan de slag te gaan. Je kunt dit ook nog een keer oefenen.

 

Door: Jeannet Smulders, opleider HorSense Excellent Coach in Diepenheim