Persoonlijke ontwikkeling met paard

Persoonlijke ontwikkeling als basis

Toen ik, Jeannet, met coaching met Paard als Spiegel in aanraking kwam, ging er een wereld voor me open. Paarden zijn zo’n eerlijke, duidelijke en heldere spiegels, dat ik niet om mijn eigen ontwikkelingsproces heen kon. Een ontwikkeling die mij heel veel heeft gebracht.  Als je weet wie je bent en wat je kracht is, kun je loslaten wat jou (innerlijk en uiterlijk) belemmert en je dromen en doelen  bereiken. Je kunt de juiste stappen op jouw pad van persoonlijke ontwikkeling zetten. Je durft jezelf te zijn, authentiek, en je weet dat je levensweg een leerproces is. En dat jouw persoonlijke ontwikkeling je hele leven voortduurt, waarbij je elke keer weer een nieuwe balans kunt vinden.

Fasen van persoonlijke ontwikkeling

Persoonlijke groei is dus niet alleen je aandacht naar binnen keren om jezelf te leren kennen. Groei krijgt ruimte door erachter te komen wat je kracht is en wat je belemmert. Maar het gaat ook over het ondernemen van stappen en daarna het handelen in overeenstemming met je ware zelf. Het gaat om inzicht krijgen in wat je (anders) moet doen om jouw dromen en doelen te realiseren. Hierbij geldt dat de gebeurtenissen en ervaringen in je leven je helpen groeien. En soms doet dat pijn, ik noem dat vaak ‘groeipijn’.  Vandaar ook dat persoonlijke ontwikkeling in fasen gaat. Uitgroeien tot je volledige potentie kost tijd. Naarmate jij je hier bewuster van wordt, zal deze groei wel sneller en gemakkelijker toenemen.

Paardenwijsheid

Door het werken met mijn paarden Sjors, Sjimmy en Bob, word ik mij dagelijks bewust van de eenvoud van het bestaan. Als zij op hun hooi staan te knabbelen, daalt de rust in mijn lijf en hoofd. Zittend op de hooibalen, luisterend en kijkend naar deze machtige dieren zonder dat ze daarvoor iets doen. Paarden hebben wijsheid hoe ze met elkaar samenleven die soms veel  beter is dan wij dat als mensen doen.

Rode draad

Binnen de opleidingen, workshops en andere activiteiten van HorSense besteden we hier veel aandacht aan. Wat zijn de issues waar iemand mee bezig is of belemmerd in zijn/haar ontwikkeling. Gedurende de opleiding loopt je persoonlijke ontwikkeling als een rode draad mee. Wil je ervaren wat HorSense voor jou kan betekenen? Vraag dan een persoonlijk kennismakingsgesprek aan.

word paardencoach