Ilse vertelt: ‘Ik heb mijn levensdoel gevonden’

‘Wat heb je nodig om je doelen te verwezenlijken? Hoop, doorzettingsvermogen, lef, mensen die in je geloven, en een goede opleiding? Ik heb het allemaal gehad!’ Ilse van Rooij is vorig jaar aan de opleiding Excellent Coach deel 2 bij HorSense (post-hbo) begonnen, en heeft nu ook de verdiepingscursus Teamcoaching gevolgd.

Ik werk sinds 7 jaar als psychiatrisch verpleegkundige en heb daar aan de zijlijn ervaren wat paarden voor mensen kunnen betekenen. Zowel bij coaching als in de dagbesteding. Dat maakte dat ik zelf met mensen en paarden wilde werken. Maar ik had geen paard, dus wat nu?

Via via kreeg ik de kans om een paard van iemand anders te mogen rijden, en door mijn enthousiasme, mocht ik dat paard ook gebruiken om te gaan coachen. Tja, toen had ik geen enkel excuus meer om niet met de opleiding tot paardencoach te beginnen.

Van school naar zelfreflectie

Ik heb me in Deurne aangemeld en mocht starten. Ik werd met 2 anderen in een groepje geplaatst en samen hebben we de opleiding gedaan bij Frans. Dat was wel even schakelen. Ik ging uit van een opleiding op een “schoolse” manier, maar dat is bij Frans echt niet aan de orde. Ik werd door Frans uitgedaagd en heb heel veel zelf gedaan en ontdekt. Ik heb daardoor enorm veel over mezelf geleerd. En daarbij ook hoe ik een goede coach wordt.

In alle verslagen die ik voor deze opleiding heb gemaakt, komt steeds naar voren dat ik wat onzeker ben, en nog niet helemaal in mezelf geloof. Maar ook dat ik de dingen goed doe, en dat ik wel echt mijn levensdoel heb gevonden. Dat heeft erin geresulteerd dat ik nu gewoon een eigen coaching praktijk ben gestart: Horse-insight! Een jaar geleden had ik dat niet eens durven dromen, en nu heb ik gewoon klanten die me betalen en ook tevreden zijn en met meer inzicht door het leven gaan. Dus de opleiding heeft me veel meer gebracht dan de kennis om een coach te worden!

Wat past bij mij?

Omdat ik zo geloof in de inzet van paarden, ben ik ook de cursus Teamcoaching bij Jeannet in Diepenheim gaan doen. Daar is de combinatie therapie en praktijk erg prettig. Voor mij paste de manier van opleiden van Jeannet beter, omdat ik merkte dat ik de structuur en de manier van vertellen van Jeannet beter begrijp dan die van Frans. Maar dat heeft vooral te maken met hoe ik leer, en dat is voor iedereen anders.

Jezelf zijn

Er zijn bij beide opleiders veel verschillen, wat prettig is. Op deze manier kun je de opleiding doen, bij iemand die bij je past. Maar er zijn ook veel overeenkomsten: je leert veel over het vakgebied, maar ook zeker over jezelf. De locaties zijn heel verschillend, maar geven beide echt het gevoel van welkom. Je mag bij Horsense gewoon jezelf zijn, wat in mijn ogen wel een vereiste is om je goed te kunnen ontwikkelen.

Ik ben erg blij met mijn keuze om de opleidingen bij Horsense te doen, en heb vooral heel erg veel geleerd. Ik ben dan ook erg benieuwd wat de toekomst nog voor mij in petto heeft. Dank je wel Frans en Jeannet!