• Hoofdopleider Jeannet Smulders

  Jeannet (1965) is opgeleid tot ethica in de gezondheidszorg/kwaliteitsadviseur/trainer-coach en is zich vooral gaan verdiepen in gedrag, communicatie en samenwerking van professionals in teams. Als 2e graadsdocent heeft zij ruime ervaring in het volwassenonderwijs en adviseur/trainer/coach een ruime ervaring in de zorg.

  Jeannet werkt vanuit de visie dat inspireren en creëren van leersituaties, mensen laat groeien in hun ontwikkeling.

 • Opleider P-HBO Klaske van der Horst

  Klaske is gericht op thema’s gerelateerd aan paardengedrag, paardenfysiologie en paardenverzorging. Klaske  doceert communicatie aan de opleiding Dier- en veehouderij van HAS Den Bosch. Daarnaast begeleidt zij studenten tijdens projecten, stages en afstudeeropdrachten.

  Zij zal binnen de opleiding P-HBO als  trainer ingezet worden en begeleid individueel de deelnemers daar waar nodig.

 • Henk van ’t Net

  HorSense België is in 2015 gestart en wordt gerund door Henk van ’t Net. Na een studie Informatie heeft Henk van ‘t Net jarenlang in allerlei technische functies gewerkt. Vanuit zijn passie voor het werken met mensen, startte Henk enkele bedrijven op die een grote link met coaching bevatten. Op dit moment coacht Henk zowel start-ups als bedrijven die enkele jaren bestaan.

  Henk werkt vanuit de visie dat coaching in combinatie met natuur inzichten oplevert die wellicht in het drukke dagelijks leven verloren kunnen gaan. ‘Door te coachen in de natuur (zoals coachen met behulp van paarden en wandelcoaching) bereik je veel sneller resultaat. Dat is zo mooi om te zien!

 • Beoordelaar Ton Oude Voshaar

  Als manager in de gezondheidszorg heeft Ton (1955) veel organisatie ontwikkelingen en implementaties geleid. Dit heeft hem tot een echte people manager gemaakt. Zijn visie is, dat als mensen goed geleid worden in hun kwaliteiten kunnen groeien, ze uitgroeien tot loyale gemotiveerde medewerkers, waardoor de resultaten in omzet en groei voor de onderneming een logisch gevolg is. Als gecertificeerd senior coach is ook Ton geschoold door HorSense en heeft hij naast managementopleidingen ook verandermanagement gestudeerd. Ton ondersteunt in de leiderschapstrainingen en de teamcoaching. Focus op Visie is zijn motto.

  In de opleiding is Ton vooral de externe beoordelaar.

 • Gastdocent Rachaël Draaisma

  Rachaël Draaisma heeft altijd paarden en honden in haar leven gehad. Vanaf 2002 werd dit echter naar een beroepsmatig niveau getild toen ze verschillende diploma’s behaalde en full time ging werken als gedragsdeskundige en trainer. Ze bestudeerde of paarden relatie versterkende signalen gebruiken ten opzichte van stimuli in hun leefwereld die ze willen toepassen om zo een negatieve escalatie te voorkomen en een positief sociaal leefklimaat te behouden. De studie leidde tot de beschrijving van 20 kalmerende signalen die paarden gebruiken om elkaar en zichzelf te kalmeren en een positief sociaal klimaat te creëren om negatieve escalatie te voorkomen.

  Deze studie leidde tot het boek “Language Signs and Calming Signals of Horses”.

 • Gastdocent Ruud Knaapen

  Ruud Knaapen is een van de grondleggers van paardencoaching in Nederland en grondlegger van systemische coaching met paarden. Hij is oprichter van Bureau Wind en begeleidt als consultant zowel individuen als teams bij veranderings trajecten in het bedrijfsleven en het onderwijs.

  Hij heeft het boek ‘ Coachen met paarden, de wijsheid van de kudde’ geschreven.

 • Kwaliteitsborging

  Professionaliteit en ontwikkeling: dat is waar de HorSense-partners en de methodiek ‘Paard als Spiegel’ voor staat. Twee HorSense-partners zijn aangesloten bij het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO) en lid van beroepsvereniging NOBCO. Zij zijn actief in het werkveld en publiceren met regelmaat artikelen en blogs over het coachen met Paard als Spiegel.
  Daarnaast nemen zij regelmatig deel aan intervisiegroepen en bezoeken zij seminars om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkeling rondom coaching met Paard als Spiegel.

 • VPCN

  Onze opleiding is opgenomen in het kwaliteitsregister van de Vereniging van Paarden Coaching Nederland.
 • Ita Est

  Ita Est is in 2007 opgericht door Jeannet Smulders. Ita Est ontwikkeling en advies, activeert mensen en organisaties het optimale uit zichzelf te halen door een persoonlijke, inspirerende, creatieve en natuurgerichte aanpak.