Persoonlijke ontwikkeling en paard

Toen ik, Jeannet, met coaching met Paard als Spiegel in aanraking kwam, ging er een wereld voor me open. Paarden zijn zo’n eerlijke, duidelijke en heldere spiegels, dat ik niet om mijn eigen ontwikkelingsproces heen kon. Ik kon tijdens sessies niet om bepaalde thema’s heen – een ontwikkeling die mij heel veel heeft gebracht.  Als je weet wie je bent en wat je kracht is, kun je loslaten wat jou (innerlijk en uiterlijk) belemmert je dromen en doelen te bereiken. Je kunt de juiste stappen op jouw pad van persoonlijke ontwikkeling zetten. Je durft jezelf te zijn, authentiek, en je weet dat je levensweg een leerproces is. En dat jouw persoonlijke ontwikkeling je hele leven voortduurt, waarbij je elke keer weer een nieuwe balans kunt vinden.

 

Ontwikkeling als basis
Ik merk dat deze persoonlijke ontwikkeling de basis vormt voor het werken als coach. Want als je weet wat een ander kan ervaren, kun je daar anderen ook gericht op coachen. Persoonlijke ontwikkeling is vooral de bewustwording van jezelf, van je eigen kracht en je kwaliteiten. Daarvoor zijn zelfbewustzijn en zelfinzicht nodig. Hiermee kun je loslaten wat je tegenhoudt jouw leven te leiden zoals jij dat wilt. Dan kun je – vanuit een stevig fundament – je dromen realiseren en je doelen bereiken.

Als je weet wie je bent en wat je kracht is, kun je loslaten wat jou (innerlijk en uiterlijk) belemmert je dromen en doelen te bereiken. Je kunt de juiste stappen op jouw pad van persoonlijke ontwikkeling zetten. Je durft jezelf te zijn, authentiek, en je weet dat je levensweg een leerproces is. En dat jouw persoonlijke ontwikkeling je hele leven voortduurt, waarbij je elke keer weer een nieuwe balans kunt vinden.

Fasen van persoonlijke ontwikkeling
Persoonlijke groei is dus niet alleen je aandacht naar binnen keren om jezelf te leren kennen. Groei krijgt ruimte door erachter te komen wat je kracht is en wat je belemmert. Maar het gaat ook over het ondernemen van stappen en daarna het handelen in overeenstemming met je ware zelf. Het gaat om inzicht krijgen in wat je (anders) moet doen om jouw dromen en doelen te realiseren. Hierbij geldt dat de gebeurtenissen en ervaringen in je leven je helpen groeien. En hoe bewuster je in het leven staat, hoe makkelijker je deze gebeurtenissen en ervaringen zult gebruiken voor persoonlijke ontwikkeling. Vandaar ook dat persoonlijke ontwikkeling in fasen gaat. Uitgroeien tot je volledige potentie kost tijd. Naarmate jij je hier bewuster van wordt, zal deze groei wel sneller en gemakkelijker toenemen.

Paardenwijsheid

Door het werken met mijn paarden Sjors en Sjimmy word ik mij dagelijks bewust van de eenvoud van het bestaan. Als zij op hun hooi staan te knabbelen, daalt de rust in mijn lijf en hoofd. Zittend op de hooibalen, luisterend en kijkend naar deze machtige dieren zonder dat ze daarvoor iets doen.

 

Bewustwording

Naar binnen keren, voelen en ruiken wat er is. Bewust worden van de gedachten en dieper liggende antwoorden. Paarden dagen je uit om uit je karrespoor te komen en de paden van beschaafd denken te verlaten. Volgens Linda Kohanof is het wijsheid gehuld in mysterie, wijsheid die eerder wordt gevoeld dan dat hij kan worden uitgelegd, wijsheid die we vaak negeren tot een probleem in het leven ons openstelt voor andere mogelijkheden.

 

Rode draad

Binnen de opleidingen van HorSense besteden we hier veel aandacht aan. Wat zijn de issues waar iemand mee bezig is, op aan het kauwen is. Wanneer kan dit tot uiting komen en wanneer is het klaar? Gedurende de opleiding loopt je persoonlijke ontwikkeling als een rode draad mee. Wil je ervaren wat HorSense voor jou kan betekenen? Vraag dan een persoonlijk kennismakingsgesprek aan.

 

word paardencoach