Jij als basiscoach met Paard als Spiegel

Je bent geïnteresseerd in het advies en aanbevelingen van anderen. Je hebt de wens jezelf op professionele wijze te ontwikkelen tot coach. Daarnaast wil je weten hoe je met succes de effectiviteit van anderen kunt vergroten. Je wil daarbij verschillende coachingstechnieken en -instrumenten effectief kunnen hanteren en weten hoe je anderen echt in beweging kunt brengen. Dan is de opleiding ‘Excellent Coach’ tot gecertificeerde basiscoach met Paard als Spiegel zeker iets voor jou!

In deze opleiding staat de mens centraal. De deelnemers aan de opleiding ontwikkelen zich tot professionals in het coachen van anderen. De inzet van het paard heeft een belangrijke belangrijke waarde als spiegel van het gedrag en handelen van de mens.

Duur van de opleiding en studiebelasting

De opleiding Excellent Coach is gericht op de ontwikkeling van jouw basisvaardigheden op het gebied van coaching (met Paard als Spiegel). De opleiding bestaat uit tien reguliere dagdelen en tien praktijkdagdelen. Tijdens de praktijkdagdelen oefen je met het coachen met behulp van Paard als Spiegel. Je kunt iedere maand bij de opleiding instromen, waarbij je achtereenvolgens alle modules van de opleiding volgt.

Daarnaast bestaat de opleiding uit dertig uur zelfstudie, die je besteed aan het oefenen met coachees, het lezen van de literatuur en het uitvoeren van opdrachten. Ook houd je een online en/of offline ontwikkelingsdossier bij, waar je ongeveer tien uur aan besteedt.

De gemiddelde looptijd van de opleiding is acht maanden.

 • Criteria voor deelname

  Als je aan de opleiding wilt beginnen, houden we met jou een kennismakingsgesprek zodat we jou leren kennen en jij ook weloverwogen voor HorSense kiest. Daarnaast heeft HorSense een aantal criteria opgesteld waar je aan moet voldoen om de opleiding te beginnen:

  • Je hebt minimaal mbo + / hbo denk- en werkniveau;
  • Je hebt de mogelijkheid om in de praktijk coachingsgesprekken te voeren met verschillende coachees;
  • Je hebt de mogelijkheid om in jouw omgeving te werken met paard (en).
 • Cursusopbouw

  Tijdens de cursusdagen wordt de koppeling tussen theorie en werken met ‘Paard als Spiegel’ continu gemaakt. Daarom bevat elke cursusdag een dagdeel theorie en een dagdeel werken met paard. Daarnaast houd je, onder begeleiding van de HorSense-coaches en door middel van het verkrijgen van feedback van je medecursisten, je ontwikkeling bij in je online en / of offline ontwikkelingsdossier. Je kunt iedere maand bij de opleiding instromen. Er wordt gestart met een tweedaagse introductie in de PAS-methodiek en basiscoachvaardigheden (theorie en praktijk). Daarna neemt je deel aan het aantal praktijkdagen (drie of acht) wat passend is bij jouw aanvangsniveau.

  Wil je meer weten over het volledige cursusprogramma? Bekijk hier de studiegids! 

  Certificering

  Als je het examen voor de opleiding Excellent Coach deel 1 met goed gevolg hebt afgelegd, ben je gecertificeerd basiscoach. Daarvan ontvang je van ons een certificaat als bewijs, zodat je aantonen dat je ‘Coach met behulp van Paard als Spiegel’ bent. Met dit certificaat kun je tevens doorstromen naar de post-hbo opleiding Excellent Coach deel 2.

  Deze opleiding wordt door alumni met een 8,5.

 • Literatuur

  Bij HorSense wordt je geattendeerd op vakliteratuur zodat cursisten op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen in het vakgebied. 

  Daarnaast ontvang je het “Handboek Coaching” van Alex Engel en de Syllabus ‘Paard als Spiegel’, waar je tijdens de opleiding uitvoerig mee aan de slag gaat.

  Kosten

  De opleiding Excellent Coach deel 1 – Basiscoach met Paard als Spiegel kost  € 2285,00 euro ( BTW vrijgesteld ) voor negen praktijkdagen en een examendag. Betaling in termijnen is mogelijk. De genoemde prijs is inclusief literatuur en verblijfskosten.

   

 • Na de opleiding

  Als zelfstandig gecertificeerde basiscoach kun je direct aan de slag als professioneel coach met de methodiek van ‘Paard als Spiegel’. Door je te blijven scholen blijf je verbonden met het alumninetwerk van HorSense, waardoor je in contact blijft met collega-coaches en aan intervisiegroepen deel kunt nemen. Ook kun je doorgroeien naar de opleiding Excellent Coach deel 2 om jouw coachingsvaardigheden en kennis te verdiepen. Hiermee wordt de gehele opleiding (deel 1+ deel 2) een p-hbo erkende opleiding.

  Daarnaast kun je aan diverse praktijk- en terugkomdagen die door HorSense voor alumni worden weergegeven, waardoor je up-to-date blijft van de ontwikkelingen binnen het vakgebied.

 •  Opleiding op maat

  Heb je al ruime ervaring met coachen in de praktijk? En wil je graag op een intensieve manier aan de slag met jouw ontwikkeling als coach met behulp van ‘Paard als Spiegel’? Dan kun je bij HorSense ook een opleiding op maat volgen. Tijdens de opleiding Excellent Coach deel 1 op maat werk je net als tijdens de reguliere opleiding tijdens cursusdagen, zelfstudie-uren en in een online en / of offline ontwikkelingsdossier aan je ontwikkeling tot gecertificeerde basiscoach met de methodiek ‘Paard als Spiegel’.

  De opleiding op maat is bedoeld voor cursist die al ervaring met het geven van coaching en / of andere relevante werkervaring op het gebied van coaching hebben en bestaat uit modules die voor deze cursist van applicatie zijn. Samen met een HorSense-partner bepaal jij hoe jouw traject eruit gaat zien en welke kennis en praktijkervaring je nodig hebt om de opleiding Excellent Coach deel 1 te voltooien. Als je de opleiding op maat met goed gevolg afrondt en bekwaam basiscoach met behulp van ‘Paard als Spiegel’ bent, ben je gecertificeerd basiscoach.