Jij als basiscoach met Paard als Spiegel

Je bent geïnteresseerd in het advies en aanbevelingen van anderen. Je hebt de wens jezelf op professionele wijze te ontwikkelen tot basiscoach. Daarnaast ben je benieuwd hoe je met succes de effectiviteit van anderen kunt vergroten. En je wilt daarbij verschillende coachingstechnieken en -instrumenten effectief kunnen hanteren en weten hoe je anderen echt in beweging kunt brengen. Dan is de opleiding ‘Excellent basiscoach’ tot gecertificeerde basiscoach met Paard als Spiegel zeker iets voor jou!

In deze opleiding staat de mens centraal. De deelnemers aan de opleiding ontwikkelen zich tot professionals in het coachen van anderen. De inzet van het paard heeft een belangrijke waarde als spiegel van het gedrag en handelen van de mens.

Duur van de opleiding en studiebelasting

De opleiding Excellent Coach is gericht op de ontwikkeling van jouw basisvaardigheden op het gebied van coaching (met Paard als Spiegel). De opleiding bestaat uit tien reguliere dagdelen en tien praktijkdagdelen. Tijdens de praktijkdagdelen oefen je met het coachen met behulp van Paard als Spiegel. Je kunt iedere maand bij de opleiding instromen, waarbij je achtereenvolgens alle modules van de opleiding volgt.

Daarnaast bestaat de opleiding uit dertig uur zelfstudie, die je besteed aan het oefenen met coachees, het lezen van de literatuur en het uitvoeren van opdrachten. Ook houd je een online en/of offline ontwikkelingsdossier bij, waar je ongeveer tien uur aan besteedt.

De gemiddelde looptijd van de opleiding is acht maanden.

 • Criteria voor deelname

  Als je aan de opleiding wilt beginnen, houden we met jou een kennismakingsgesprek zodat we jou leren kennen en jij ook weloverwogen voor HorSense kiest. Daarnaast heeft HorSense een aantal criteria opgesteld waar je aan moet voldoen om de opleiding te beginnen:

  • Je hebt minimaal mbo + / hbo denk- en werkniveau;
  • Het is mogelijk om in de praktijk coachingsgesprekken te voeren met verschillende coachees;
  • In jouw omgeving heb je de mogelijkheid om  te werken met paard (en).
 • Cursusopbouw

  Tijdens de cursusdagen wordt de koppeling tussen theorie en werken met ‘Paard als Spiegel’ continu gemaakt. Daarom bevat elke cursusdag een dagdeel theorie en een dagdeel werken met paard. Daarnaast houd je, onder begeleiding van de HorSense-coaches en door middel van het verkrijgen van feedback van je medecursisten, je ontwikkeling bij in je online en / of offline ontwikkelingsdossier. Je kunt iedere maand bij de opleiding instromen. Daarna neem je deel aan het 10 praktijk- en theoriedagen.

  Wil je meer weten over het volledige cursusprogramma? Bekijk hier de studiegids! 

  Certificering

  Als je het examen voor de opleiding Excellent Basiscoach met goed gevolg hebt afgelegd, ben je gecertificeerd basiscoach. Daarvan ontvang je van ons een certificaat als bewijs, zodat je kunt aantonen dat je ‘Coach met behulp van Paard als Spiegel’ bent. In overleg en beperkt mogelijk kan men in aanmerking komen voor de post-hbo opleiding Excellent Coach.

  Deze opleiding wordt door alumni met een 8,5.

 • Literatuur

  Bij HorSense word je geattendeerd op vakliteratuur zodat cursisten op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen in het vakgebied. 

  Daarnaast ontvang je het “Handboek Coaching” van Alex Engel en de Syllabus ‘Paard als Spiegel’, waar je tijdens de opleiding uitvoerig mee aan de slag gaat.

  Kosten

  De opleiding Excellent Basiscoach met Paard als Spiegel kost  € 2285,00 euro ( BTW vrijgesteld ) voor negen praktijk- en theoriedagen en een examendag. Betaling in termijnen is mogelijk. De genoemde prijs is inclusief literatuur en verblijfskosten.

 • Na de opleiding

  Als zelfstandig gecertificeerde basiscoach kun je direct aan de slag als professioneel coach met de methodiek van ‘Paard als Spiegel’. Door je te blijven scholen blijf je verbonden met het alumninetwerk van HorSense, waardoor je in contact blijft met collega-coaches en aan intervisiegroepen deel kunt nemen. 

  Daarnaast kun je deelnemen aan diverse praktijk- en terugkomdagen die door HorSense voor alumni worden weergegeven, waardoor je up-to-date blijft van de ontwikkelingen binnen het vakgebied.

 • Word je eigen ontwikkelcoach

  Naast dat deze opleiding aangeboden wordt aan mensen die graag professioneel coach willen worden met behulp van paarden, is deze opleiding ook te volgen om geen coach voor anderen te worden, maar een coach voor jezelf! Deze opleiding geeft inzicht in jouw persoonlijke manier van ontwikkelen samen met en door het paard. Persoonlijke ontwikkeling is de mate waarin je jezelf de kans geeft eigenschappen te ontwikkelen om te kunnen bereiken wat je wilt.

  Vaak heb je van jongs af aan overtuigingen over jezelf en anderen waarvan je jezelf nu kunt afvragen of ze nog waar zijn, en of ze je helpen om te bereiken wat je wilt.
  Wanneer jij leert hoe je je bewust wordt van die gedachten en hoe je deze kunt sturen, ben jij je eigen coach geworden. 

  Ontwikkel jezelf met behulp van paarden

  En dat is iets anders dan jezelf ontwikkelen tot paardencoach.
  Waar de ene cursist start met het doel om (paarden)coach te worden, start een andere cursist met het doel zichzelf te willen ontwikkelen op persoonlijk vlak.
  En paarden zijn hiervoor een perfect hulpmiddel. Paarden dwingen je op een andere manier naar jezelf te kijken en voelen feilloos aan waar jouw blokkades zitten. Een extra coach dus. 

  Focus

  Tijdens deze cursus ligt de focus op zelfreflectie en persoonlijke groei. Jouw talenten en kwaliteiten worden inzichtelijk en samen onderzoeken we welke gedragingen en gewoontes jou belemmeren in je eigen groei.
  Met andere woorden, je ontwikkelt je zelfvertrouwen en je verbetert je zelfbeeld. Je voelt liefde voor jezelf, en die liefde maakt je vrijer dan ooit. Dat gooit allerlei onzekerheden uit het raam die je vroeger tegenhielden. En je toegenomen zelfvertrouwen maakt alles in je leven makkelijker. 

  De inzet van het paard heeft een belangrijke waarde als spiegel van het gedrag en handelen van de jouw als mens.
  Met behulp van het paard en praktische oefeningen word jij opgeleid tot coach van je eigen ontwikkeling.  

  Zo haal je het beste uit jezelf en word je wie je echt bent.