Workshop Ikigai

In deze workshop leer je hoe je het ikigai model kunt inzetten in je coaching met behulp van de paarden. Hiermee kun je je coachees een gelukkiger en tevredener leven laten leiden.

Want dat is wat ikigai doet!

Het Oosterse concept Ikigai

Ikigai is een Japans model of methodiek. Het interessante van zo’n Oosters concept is dat het al geruime tijd in de Westerse wereld bestaat en van wetenschappelijke onderbouwing is voorzien. Zo is er onderzoek gedaan naar de hoge leeftijd van bewoners op onder andere Okinawa. Daaruit blijkt dat naast een vrij specifiek dieet ook de aanwezigheid van ikigai bijdraagt aan een lang, gezond leven.

Ook Sonja Lyubomirsky – wetenschappelijk geluksonderzoeker – heeft meermaals aangetoond, dat weten waarom je hier bent, bijdraagt aan de ervaring van geluk. Bovendien heeft gelukkig zijn allerlei positieve neveneffecten, zoals een grotere bijdrage aan de samenleving en het werk en minder ziekteverzuim.

Het Ikigai model

Het Ikigai model kun je toepassen voor je loopbaan, leiderschapsontwikkeling of je persoonlijke groei. In de onderstaande illustratie zie je de verschillende onderdelen van dit model duidelijk naar voren komen:

Ikigai model betekenis

Voor jezelf zou je dus antwoord moeten geven op de volgende vragen:

  • Waar hou je op dit moment van?
  • Waar ben je op dit moment goed in?
  • Waar krijg je op dit moment voor betaald?
  • Wat heeft de wereld op dit moment nodig?

De antwoorden op deze vier vragen komen in het Ikigai model uiteindelijk samen. Dát is uiteindelijk jouw Ikigai. Jouw reden van je bestaan op deze aardbol. En jouw reden waarom jij elke ochtend je bed uitkomt.

Binnen het model spelen vier termen een cruciale rol: passie, missie, beroep en roeping. Door gericht naar deze termen in je leven te kijken, kun je je Ikigai vinden.

Voor wie is het Ikigai model geschikt?

Ikigai is voor elk individu geschikt. Met het Ikigai model werk je gericht toe aan het geluk in je leven. Aangezien elk persoon gelukkig in zijn/haar leven wil zijn, is dit voor iedereen geschikt.

Bijkomend voordeel: het Ikigai model biedt echt stevige handvaten. Als je hiermee aan de slag gaat, is de kans zodoende groot dat je je aan dit model op gaat trekken. Dat je echt met je roeping, je passie, je beroep en je missie aan de slag gaat. En dat je op die manier jouw Ikigai ontdekt.

02/03/2024
10:00 am - 5:00 pm
1 dag
Zuid, De Paardenhoeve GGzE Eindhoven
Klaske van der Horst
€99