Authentiek coachen (module 5 opleiding Basic)

Het is niet zo gemakkelijk om te zeggen; “ik ben authentiek, want ik ben altijd mijzelf”. Tenminste dat geldt voor mij. Ik dacht jaren geleden dat ik best wel authentiek was. Ik deed de dingen die ik graag wilde. Maar de afgelopen jaren ben ik er toch achter gekomen dat ik ook wel veel dingen deed om anderen een plezier te doen. Om geen conflicten te hoeven krijgen of om anderen geen pijn te willen doen. Hoe authentiek ben ik dan eigenlijk?

Ik merk dat ik mijzelf regelmatig opnieuw uitvindt. Soms heb ik periodes dat ik me erg onzeker voel. Niet meer weet of ik het goed doe.  Authentiek is als je activiteiten en keuzes tegen het licht houdt, dicht bij je eigen natuur blijft en jezelf de vraagstelt of deze nuttig zijn. Heb jij dat lef? Heel eerlijk, ik heb het soms wel en soms niet. Maar in ons coachvak en eigenlijk sowieso, is het toch belangrijk dat je in elk geval je bewust bent van jouw authenticiteit. En in het werken met je paard al helemaal, toch?

Deze alinea uit het boek van Ruud, gebruik ik veel omdat hij het niet beter kan omschrijven waar het omgaat in de begeleiding tussen jou, je coachee en het paard.

In het werken met paarden in een coachsessie gaat het om de specifieke houding van de coach/begeleider;

“De echte kracht van dit werk en de toegevoegde waarde wordt pas echt duidelijk wanneer de begeleider werkelijk in staat is om teruggetrokken, maar innerlijk volledig aanwezig te zijn bij wat zich afspeelt  in de bak en wanneer hij zichzelf toestaat niet meer te willen oplossen. Daar, aan de rand van het niet-helpen, ontstaat de meest waardevolle interventies en oplossingen. Ze gaan namelijk voorbij aan wat de begeleider persoonlijk weet”.

Bron: Ruud Knaapen

In deze workshop wordt je weer opnieuw geconfronteerd met je eigen ‘zijn’ in je werk als coach. Je hebt vaak te maken met gedrag van jezelf, wat je eigenlijk niet wil, maar waar je toch soms mee wordt geconfronteerd tijdens je coachsessie. Het is lastig om de afweermechanismen bij jezelf te ontdekken. Ze willen jou beschermen, dus ze laten zich niet zo makkelijk ontmaskeren. En dan heb je ook nog je coachee waardoor je soms zelf geraakt wordt.

Bij anderen vallen afweermechanismen je echter makkelijker op. Telkens wanneer iemand buiten proporties op een situatie hier en nu reageert, kun je vermoeden dat zijn of haar afweermechanisme is geactiveerd.  Eigenlijk wordt je gedrag nu onbewust gestuurd door je emoties uit je kinderbrein. Ik merk het aan mijn lijf, de onrust die ik krijg. Soms ook spanning op bepaalde plekken in mijn lijf. Of dat ik dus ineens heel hard ga werken. Het hebben van een oordeel hoeft niet fout te zijn, je moet er alleen correct mee omgaan. Het kan namelijk ook een signaal zijn voor je om te gaan reflecteren. Om hier mee om te kunnen gaan is het belangrijk dat je jezelf goed kent, dat je ‘lenig’ blijft kijken en luisteren in een traject. Dat je kunt blijven voelen wat je voelt, vanuit je hart waarneemt en vanuit de helikopter kunt blijven kijken naar wat er gebeurt tussen jullie.

Het is heel belangrijk dat je begrijpt dat je alleen verantwoordelijk bent voor jezelf, voor wat je denkt (hoofd), voor wat je voelt (emotie) en voor al je acties (doen) en reacties (resultaat). En daar gaan we in deze workshop mee aan de slag, onder toeziend oog van onze prachtige viervoeters; het paard!

Ga met ons mee deze dag, waarin we werken met de paarden, de natuur en onszelf. Waarin we met elkaar op inspirerende wijze in contact komen. Vrij zijn in denken, voelen en doen!

(Wanneer je deze workshop volgt is dat een onderdeel van de opleiding Basic. Bij 9 workshops kun je het certificaat behalen en daarmee een ticket voor de P-HBO vervolg opleiding)

 

19/04/2024
10:00 am - 4:00 pm
2 dagdelen
Zuid, Locatie De Paardenhoeve GGzE Eindhoven
Jeannet Smulders
€99